Skandinavisk Kornseminar 2012 på Livø.
Referat af Louise Windfeldt
Juni:
Forum
for Nordisk domesticerede kornsorter til det nordiske køkken
Målet
for projektet har været at skabe et forum, hvor viden om de gamle
nordiske kornsorter kan deles mellem producenter, forarbejdere,
kokke, madprofessionelle og forbrugere. Første møde fandt sted i
Roskilde i 2009 med støtte fra Ny Nordisk Mad 1, og siden har
netværket mødtes en gang om året flere steder i Norden. Baggrunden
for interessen for de gamle nordiske kornsorter er, at de har vist
sig at have et stort, uudnyttet potentiale som basisprodukt i Ny
Nordisk Mad. Det skyldes, at en del af dem smager og bager godt, og
desuden har de et højere indhold af proteiner og mineraler end
moderne sorter.
”Nordisk
samarbejde om gamle kornsorter lykkes over al forventning,”
siger
agronom Anders Borgen fra Institut for Anvendt Økologi, der var
arrangør af dette års netværksmøde 18. til 20. juni på Livø i
Danmark. I år deltog 100 kornentusiaster fra hele Norden for at høre
nyt om gamle sorter til moderne mad og udveksle viden og erfaringer –
på tværs af både landegrænser og faglighed.
Der var indlæg
fra to landmænd: Anders Næss fra Norge http://www.spesialkorn.net
og Anders Lunneryd fra Sverige http://www.wastgotarna.se/index.php
om deres arbejde med gamle kornsorter. Lisbeth Johansen fra
GrainActive A/S http://grainactive.com
fortalte om, hvordan man kan arbejde med modeller, når man vil
optimere kvaliteten af bageriprodukter, og planteforædleren Erik
Tybirk http://www.knoldogtop.com
forklarede blandt andet om princippet i at forædle ud fra genpulje,
som en forholdsvis simpel og billig måde at udvikle bestemte
egenskaber i kornsorter.
Der var kornsmagning
og oplæg om sensorik og aromaegenskaber af diætist
og kok Søren Damgaard, PhD studerende Gerrard Starr og leder af
bageriet Aurion, Jørn Ussing Larsen http://www.aurion.dk.
Arkæologen Peter Mose Jensen fra Moesgaard Museum
http://www.moesmus.dk
holdt et indlæg om, hvilke kornarter har været dyrket i Danmark i
tidens løb, og madhistorikeren Bi Skaarup http://www.historiskmad.dk
fortalte om og serverede en kage fra 1700årene på basis af rugbrød
og chokolade.
Eva Vinze fra Århus Universitet
http://pure.au.dk/portal/da/persons/id(5eb6747f-e9cb-4aff-a812-7094cf8daa1d).html
udfoldede sit projekt om bygs bagekvalitet, og Hans Larsson fra
Sveriges Landbrugsuniversitet
http://www.slu.se/sv/fakulteter/ltj/om-fakulteten/institutioner-/agrosystem/medarbetare/hans-larsson
forklarede blandt andet om de gamle kornsorters indhold af mineraler.
Eva Lydeking-Olsen fra Optimal Næring http://www.optinut.dk
holdt til slut et oplæg om variation i intolerance over for
forskellige kornarter og kornprodukter.
Der
var naturligvis markvandring på Livø, hvor man dyrker en del af de
gamle kornsorter til demonstration og innovation under Naturstyrelsen
http://www.livo.dk/landram.htm.
Man kan således både opleve marker med enkorn, emmer, spelt og
mange flere. Som noget nyt eksperimenterer man i disse år med et
glutenfrit sædskifte, fordi produkter uden den mindste forurening af
gluten efterspørges af allergikere. På hjemvejen var der
markvandring hos Agrologica v. Anders Borgen http://www.agrologica.dk
og besøg i Falslevgaard Mølle http://www.falslevgaard.dk.
Ind
imellem de tidsfaste aktiviteter var der god tid til at netværke og
dele viden mellem deltagerne, som både talte landmænd,
bagere, møllere, kokke, madhistorikere og forskere inden for mange
forskellige fag. Næste år håber netværket at mødes i Sverige hos
http://www.wastgotarna.se/index.php.
Læs også bloggen på www.nynordiskmad.org (direkte link).