Rug
Rug var tidligere en af de mest dyrkede afgrøder i Danmark, men i de sidste 100 år er dyrkningen og rugbrødsspisningen gået støt tilbage. Det er synd, for rug er en både sund og spændende afgrøde. I modsætning til hvede, byg og havre, der er selvbestøvende, så er rug fremmedbestøvende, og det har haft stor betydning for rugens udviklingshistorie. Rug er en af de første græsarter, som menneskene har systematisk indsamlet allerede for 15-20.000 år siden, men rugen blev ført til en rigtig kornart langt senere. Dette hænger blandt andet sammen med, at rugen er fremmedbestøvende. (det skal jeg nok uddybe på et tidspunkt...)
Almindelig rug nedstammer fra et vildt græs, der hedder Secale vavilovii. Den forekom som ukrudt i oltidens emmermarker, og senere i spelt og durummarkerne. Disse afgrøder er selvbestøvende, og har derfor vanskeligere ved at tilpasse sig til klimatiske forandringer. Jo højere op i bjergene og jo længere nordpå man dyrkede emmeren, jo mere rug-ukrudt kom der i markerne. Heldigvis har rug jo store velsmagende kerner, så mange stedet affandt man sig med, at det efterhånden blev til en rugmark i stedet. Og rugen tilpassede sig til dyrkningen, og blev efterhånden til det vi forstår ved et korn, d.v.s. At den har en fast akse, således at kernerne bliver siddende fast i akset efter modning så man lettere kan høste det.
Rug (Secale cereale) og vildrug (Secale vavilovii) er beggge nært beslægtet med bjergrug (Secale montanum), og de krydser villigt med hinanden. I almindelig rug er der derfor også spor af bjergrug.
Rug opdeles i flere typer, eksempelvis vinterrug, vårrug, og midsommerrug og flerårig rug.
Rugsorter:
Borris
Borris perlerug
Brun rug, se Hederug
Gammel dansk rug, se Hederug
KVL 7002
Kongsrug
Kongsrug II
K�RNERUG
KUNGS II
Livø-Petkus
Muldyrrug
Rekord
Sejet Kærnerug
SEJET 56/311
Selvbinder
Stjerne
Stj�rn
Stål rug
ST�LRUG, 4N
TJELERUG 56
Trifolium
Øtofte Elite